好多人都話用 AsiaMiles 好難換北海道機票,對我地黎講,又沒有想像中咁困難,當日我地上決定去北海道之後,就上國泰網站,睇下邊日有位就換到喇。

 

登入國泰網站之後,系統會顯示有位的日子,因為我地上次目標是想去北海道睇紅葉,目標是 10 月中旬的日子,我地大約在 8 月中先訂機票,又無想像中咁難訂。例如剛剛登入,見到 10月 26日去 11 月 3 日返,仲有經濟客艙位,所以並唔係大家像想中咁難換。
%e5%9c%8b%e6%b3%b0%e8%88%aa%e7%a9%ba%e7%b6%b2%e4%b8%8a%e8%a8%82%e7%a5%a8

國泰官網換機票網址:
https://www.cathaypacific.com/cx/zh_HK/book-a-trip/redeem-flights/

 

分享少少 Tips 俾大家

1. 放棄大旺季日子
網上好多人話難換北海道機票,緊係啦,原來佢地係要換復活節、聖誔節、暑假既大旺季,這些日子緊係難換啦。如果您同我一樣,可以其他普通日子出發,要換到其實唔難既,就算我地紅葉期去,都可以換到。

2. 如果真係想換旺季,點算?
首先,你要知道馬可孛羅會 (Marco polo club) 會員係可以優先換到機票,越高級既 Marco Polo 會員,就可以優先排到後備位。換句話呢,如果您乜 Marco polo 會員都唔係,同人爭旺季,您要知自己機會有幾渺茫先。

Asia Miles 既機位在每日早上 8 點更新,亦會 365 日前開始有得換,換句話說,您想換下年復活節機票,自己就要計好日子,提早一年 365日既第一個早上 8 點,打去 Asia Miles Hotline 度問下有冇位。

3. 換北海道機票幾多里數數?
經濟位 30,000 里,商務客位 50,000 里一個人。

4. 玩盡 D 可以點換機票?
用 Asia Miles 換既機票,可以有 2個停留、2個轉機、1個缺口行程(唔明就自己上網 Search 啦),當中有一程就要再自費,例如有朋友試過以下咁換,玩埋首爾,都係 30,000 里。

  1. 香港-福岡 (CX)
  2. 福岡-北海道 (JAL)
  3. 北海道-東京 (自費一程)
  4. 東京-首爾 (JAL)
  5. 首爾-香港 (CX)

不過要咁樣換,就一定要打 Asia Miles 電話,換客服幫手換先得。

Asia Miles 香港熱線 2747 3838。成日有人話個電話好難打得通,其實 Asia Miles 係 24 小時既,12 點打後,或者紅日早上  9 點時間,好多仲未起身,就會易打好多。


5. 點樣可以快D 儲到里數?

其實都係要靠賺信用卡迎新儲里數先最快。市面上暫時有兩張卡,賺迎新里數一流,第一張係渣打亞洲萬里通萬事達卡,即係鄭秀文賣廣告嗰張,11月30日前申請,迎新簽 $7,500 就有 20,000 里喇。詳細申請方法請留意這篇:
http://www.runhotel.hk/sc-asiamilescredit-card-5000promo
scb_asiamilesx00

 

第二張係美國運通國泰航空尊尚信用卡,經我推介申請美國運通國泰航空尊尚信用卡,而家仲會額外多 2,000 推介人里數。再加網上申請 1,000 里,再加頭兩個月簽 $5,000 本地簽賬有 6,000 里,合共就係簽 $5,000 就有 9,000 里啦!申請網址:
http://www.americanexpress.com/-CathayPacificElite

美國運通國泰航空尊尚信用卡 既詳情我唔再講喇,大家可以參考番這一篇:
http://www.runhotel.hk/2015/12/ae-card-free-access-lounge.html

 

基本上我地既里數都係咁儲番黎既,好啦唔講喇,2016 北海道紅葉之旅正式出發!

 

北海道遊記目錄

2

1




Run Hotel

Carol & Vin 搵酒店 www.runhotel.hk 網站創辦人,一放工就想去旅行的情侶,終日沉迷周遊列國,夢想試盡世界各地的酒店。【聯絡及邀約:Vincent「at」runhotelhk「dot」hk】

留言