北海道紅葉之旅出發喇,我地今次去北海道的目的,其中一個就是去賞紅葉和銀杏,出發之前已經參考過好多日本紅葉前線資料, 10 月中去北海道應該就睇到紅葉,雖然我地今次都見到紅葉,但同我地心目中,滿地紅葉或銀杏既預期,都有少少失落。


北海道行程

Day 1 :札幌 — > 札幌 Cross Hotel 十字酒店 –> 去食成吉思汗燒肉
Day 2:去層雲峽看紅葉和看雪 –> 札幌蝦蟹合戰
Day 3:定山溪豐平峽看紅葉
Day 4:札幌 — > 函館 –> 朝市 –> 五稜郭公園 –> 函館夜景
Day 5:函館 –>洞爺湖 –> 洞爺湖湖畔亭酒店 –> 洞爺湖看煙花
Day 6:行逛洞爺湖 –> 綠之風酒店
Day 7:綠之風酒店 –> 登別
Day 8:登別花鐘亭花屋旅館 (Kashoutei Hanaya Ryokan) –> 登別商店街 –> 地獄谷
Day 9:登別熊牧場 –> 登別清水屋溫泉旅館 (Oyado Kiyomizuya Onsen)
Day 10:登別 –> 札幌 –> Hotel Resol Trinity–> 大通公園紅葉 –> 電視塔 –> 中島公園
Day 11:北海道大學銀杏 –>小樽 –> 札幌湯咖哩
Day 12:回香港

img_8509

img_8508

今次我地坐國泰 Business Class 去札幌,之前可能坐得廉航太多,今次坐 Business 位,就覺得勁闊落,感覺真係好舒服,超級正。
img_8511

機上面有早餐,不過我地上機前在國泰 Lounge 已經食飽左了,其實唔係好食得落。
img_8517

由香港去札幌機場,需時 4 個半小時左右。

到達札幌之後,我地就坐 JR 去札幌 Cross Hotel 先 check in ,順便放低行李。
img_5186 img_5207
今次住這間 Cross Hotel ,離札幌約步行 5 分鐘,好方便,Cross Hotel 一向我自己都好鐘意,設設前衛,而且房間偏大。
img_5217

浴室、廁所就在電視機後的暗門裏面
img_5239
浸浴時仲可以望到少少夜景
img_5240

房內用高級用品,例如 L’occtane img_5244 img_5246 img_5247

房入面部咖啡機,仲俾埋咖啡豆可以即磨。img_5223

 

成吉思汗燒肉
放低行李後,其實已經好肚餓,第一晚,我地就去食黎札幌必食既成吉思汗燒肉。

黎到札幌,一定要試下札幌出名的成吉思汗燒肉,成吉思汗肉其實即係羊肉,不過X味不重。

我地由札幌站,坐地鐡來到薄野站,再行大約 5 分,就到達這間達摩成吉思汗 4.4 店,其實札幌食成吉思汗店有很多間,不過這一間達摩成吉思汗 4.4 店,人氣特別旺,所以第一晚就選了這間餐廳。
img_8544

餐廳就是大家眼見這麼大,我估計大約只有 10 個位左右,我地當晚來,好彩排了 4 個字左右,已經有位。
img_8548

價錢一 D 都唔貴,招牌既成吉思汗烤羊肉,因為一碟才 785 Yen ,另外一隻上等肉,就 1,080 Yen ,我們先每樣叫一碟試試。
img_8549

餐牌內只有這兩種肉選擇,實在選擇不多。
img_8550

一碟只有 3 至 4 舊,所以好少,一碟份量一定唔夠食,最後我地都叫多了三轉才夠飽。
img_8554

14886134_10154076236251608_1537768359_n

成吉思汗燒肉總算是札幌名物,大家來札幌不妨安排一晚來試試。

【 札幌。達摩成吉思汗蒙古烤肉 】
地址:北海道札幌市中央区南五条西4 クリスタルビル1F
電話:011-552-6013
營業時間:週一~週四 17:00~3:00、週五~週六17:00~5:00、週日17:00~1:00
交通資訊:札幌地鐵南北線薄野站,徒步五分鐘
地圖連結:點我看 Google Map

食完飯,我地就散步,由薄野步行番 Cross Hotel ,因為明天一早要早起身,所以我地好早就返酒店休息,準備明天行程了。

 

北海道遊記目錄

2
1





Run Hotel

Carol & Vin 搵酒店 www.runhotel.hk 網站創辦人,一放工就想去旅行的情侶,終日沉迷周遊列國,夢想試盡世界各地的酒店。【聯絡及邀約:Vincent「at」runhotelhk「dot」hk】

留言