日常生活透過信用卡消費可以賺 Asia Miles 之外,其實透過 Expedia (只限於香港 Expedia  網站) 訂酒店都可以賺里數,每消費 HK$10 就可以賺到 2 亞洲萬里通里數。不過就有幾點值得新手們要注意的,今日就寫出來和大家分享一下。

 

1. 一定要透過指定 Expedia 連結 http://www.expedia.com.hk/?siteid=2003 去 Expedia 網站,要見的有 AsiaMiles 的 Logo 才代表您的預訂可以賺到 Asia Miles ,直接去  www.expedia.com.hk 係無里數賺嘅。(如下圖)

2. 留意一定要純訂酒店才可以賺,訂機票、或套票(機票或酒店),就不能賺里數。
3. 訂房時要準備10個位的 Asia Miles 會員號碼在手,在旅客資料一欄中需要輸入。
4. 記住要留意,您填寫的入住人的名子要和 Asia Miles 戶口名字要一樣才可以賺到。所以訂房前建議先登入 Asia Miles 戶口先望一望。
網址:https://www.asiamiles.com/am/en/homepage5. 在付款時,您仍可以在下圖位置,輸入折扣碼。 (最新折扣碼可以參考這裏:Expedia discount code)。

 

6. 里數將會於您在酒店退房後 1 至 2 個月內(約 6 至 8 個星期)加入您的 Asia Miles 帳戶。

7. 最後有樣要留意,就是當您去了一次 Asia Miles 的指定連結後,您的瀏覽器會記錄低 Cookies ,當您關機後再瀏覽 Expedia 網站,亦會連到 Expedia 指定的 Asia Miles 網站 ,但就會不見了訂機票和訂套票的選項,如您需要訂機票,就需要再按一次以下這條正常連結去番既 Expedia 網站。

正常 Expedia 網址:www.expedia.com.hk
可賺 Asia Miles 的網址:http://www.expedia.com.hk/?siteid=2003

8. 另外,已經有好多粉絲和我反映過,透過 Expedia 訂酒店儲 Asia Miles,有時 Asia Miles 會計少里數,建議大家訂房後自己計一計先,入住後如計少了記得問 Asia Miles 追番。





Run Hotel

Carol & Vin 搵酒店 www.runhotel.hk 網站創辦人,一放工就想去旅行的情侶,終日沉迷周遊列國,夢想試盡世界各地的酒店。【聯絡及邀約:Vincent「at」runhotelhk「dot」hk】

9 Comments

  1. 如果訂酒店留我名加另一個人(住客2),但用我名的asia miles membership no., 而check-in時只有住客2去check-in, 請問酒店會比入住嗎?

    Reply
    • 唔得。最好係您訂完後,同Expedia 講住客2會先 check in, 叫佢地加番住客2個名俾酒店,咁check in 就會無問題

      Reply
  2. 請問訂完後點同EXPEDIA講? CALL HOTLINE? 可以係訂酒店時, 個REMARK度寫底"住客2會先 check in"嗎?

    Reply
  3. 請問剛訂了一間, 但當時無留意可儲MILES, 現在可以追回嗎? 應在AISA MILES 跟進, 還是EXPEDIA?
    麻煩提供網址, 戓謝回復!

    Reply
  4. 我好似用左冇AISA MILES LOGO既WEBSITE訂HOTEL, 不過都有入到AISA MILES NO. 甘其實會唔會都有里數比返我?

    Reply

留言