兩個機場 – 成田 、羽田選那個較好?

去東京應選那個機場較好呢?因為今次機場兩個機場價錢亦一樣,簡單來說,成田是國際機場,羽田內陸機場,但羽田機場較近市區,落機後會較快可以出到市區和到達酒店。

給大家參考羽田機場出市區的交通時間和價錢

坐利木津巴士 Limousine Bus 到各區所需時間,東京25-45分鐘,新宿35-75分鐘。

如果坐單軌列車就快一些,可以約20分出到濱松町站轉 JR 去 JR 東京站,共需 26 分鐘。如果去新宿,坐京急線由羽田機場去到 JR新宿站,約需 35 分鐘,出市區方便過成田機場很多。

羽田機場出市區地鐡路線圖參考

俾埋大家參考埋成田機場出市區的交通和時間。

如果大家參考上圖,都會留意到交通費貴之外,所需時間亦較長,因為成田機場較羽田遠離市區。

簡單結論就是選擇羽田機場(代號HND) 較好,但留意因為香港快運去羽田機場有兩班機, 其中一班會在零晨時間到抵,最方便出市區既方法,我會建議大家在 Klook 預訂機場接送,4人車價錢是 HK$568(好過零晨東京坐的士會有附加費),咁就可以一落機去新宿等地方既酒店休息。

Klook 羽田機場至東京市內單程接機/送機
http://www.klook.com/zh-TW/activity/830-haneda-airport-transfers-tokyo/

其他東京酒店推介文章

東京自由行文章

河口湖溫泉酒店推介

箱根溫泉酒店推介



    Run Hotel

    Carol & Vin 搵酒店 www.runhotel.hk 網站創辦人,一放工就想去旅行的情侶,終日沉迷周遊列國,夢想試盡世界各地的酒店。【聯絡及邀約:Vincent「at」runhotelhk「dot」hk】

    留言